וַיְהִי, אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, כֶּרֶם הָיָה לְנָבוֹת הַיִּזְרְעֵאלִי, אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל--אֵצֶל הֵיכַל אַחְאָב, מֶלֶךְ שֹׁמְרוֹן" מלכים א' פרק כא"
הגירוש על המפה
קהילות הרועים שגורשו בגדה המערבית בשנים 2022-2024
במפה שלפניכם ישנן למעלה מ-50 נקודות המציינות במדויק את האתרים שמהם גורשו תושבי קהילות רועים בגדה המערבית. בכל אחת מהנקודות ישנו חלון ובו שני תצלומי אוויר שבהם ניתן לראות את המקום בו שכנה הקהילה לפני ואחרי הגירוש.
במהלך חודש יולי 2022 נפל דבר בגדה המערבית. לראשונה קהילה פלסטינית שלמה גורשה ממקום מגוריה ישירות על ידי מתנחלים ולא על ידי הצבא. מדובר בקהילת הרועים הבדואית ראס א-תין שהתקיימה במשך עשרות שנים מצפון מזרח לרמאללה, על אדמות הכפר הפלסטיני כפר מאלכ.
חודשים ספורים לפני גירושם, ביקרנו במקום ושמענו מהתושבים על האלימות השיטתית ההולכת ומסלימה שמופנית כלפיהם מצד המתנחלים שהקימו כשנתיים קודם לכן, במרחק של כקילומטר דרומה מבתיהם, מאחז חווה אלים המכונה "החווה של מיכה". אחד מתוך שרשרת של מאחזים לא חוקיים שתושבי ההתנחלות המבודדת והאלימה כוכב השחר, הקימו במהלך השנים.
מה שהביא בסופו של דבר לגירוש הקהילה מהמקום, היו מספר תקיפות אכזריות שערכו מתנחלים בליווי
חיילים שהגיעו מהבסיס הצבאי הסמוך, בתוך בתי תושבי הקהילה. בשיחה שקיימנו עם אחד מהם זמן קצר לאחר הגירוש, הוא הסביר שכל עוד תקיפות המתנחלים היו בשטחי המרעה הפתוחים הם הצליחו איכשהו להחזיק מעמד. אבל כאשר המתנחלים החלו לתקוף, להכות, להשפיל ולהרוס רכוש בתוך בתיהם ומול בני המשפחה, הסכנה וההשפלה היו קשות מדי והם נאלצו לברוח מהמקום תוך ימים ספורים.
לאחר גירוש תושבי ראס א-תין תארנו כאן את האירוע שכמוהו לא הכרנו, נכון לאותה עת. מה שלא ידענו הוא שמדובר בדפוס שיחזור על עצמו בעוד עשרות קהילות ומקבצי ישוב פלסטינים בשנים הקרובות שיעצב מחדש את מפת הגדה המערבית.
"ההצלחה" של המתנחלים בגירוש קהילת ראס א-תין, דרבנה מתנחלים באזורים נוספים של הגדה המערבית, לאמץ את השיטה. במהלך 15 החודשים שחלפו בין גירוש תושבי ראס א-תין וטבח ה-7 לאוקטובר 2023, גורשו חמש קהילות רועים פלסטיניות נוספות. קהילת וידאדי בקצה הדרומי של הגדה המערבית למשל, גורשה בקיץ 2022 על ידי כנופייה שהגיעה ממאחז חוות מיתרים הסמוך, השייך לינון לוי. ואילו קהילת עין סמיה הוברחה כשנה מאוחר יותר בקיץ 2023, גם היא על ידי מתנחלים שהגיעו מהמאחזים סביב התנחלות כוכב השחר.
טבח ה-7 באוקטובר תפס אפוא את המתנחלים מוכנים יותר מאי פעם בעבר להמשיך במסע הגירוש של קהילות רועים פלסטיניות. ואכן במהלך הימים והשבועות הראשונים לאחר הטבח, גורשו מספר קהילות ומקבצי רועים פלסטינים על ידי מתנחלים. ב-19 באוקטובר 2023 (12 יום לאחר הטבח) פרסם ארגון בצלם מפה שכללה 28 קהילות שגורשו, 22 מתוכן באופן מלא ושש באופן חלקי.
בשנה שחלפה מאז, גורשו קהילות ומקבצי רועים נוספים על ידי מתנחלים. המפה אותה אנו מפרסמים כאן היום, כוללת את כל הקהילות והמקבצים המוכרים לנו, שגורשו החל מקיץ 2022. האחרונה שבהן היא קהילת ג'ורת אל ח'יל שתושביה גורשו בהדרגה בשנה החולפת ושאחרוני תושביה גורשו מהמקום בשבועות האחרונים של אוקטובר 2024.
המפה אינה כוללת קהילות שבהן הגירוש היה חלקי והיא אינה כוללת עוד עשרות קהילות שמצויות בסכנת גירוש בשל אלימות המתנחלים והצבא שמופנית כלפיהן.
למרבה הצער יש לומר שקיים חשש כבד כי בעתיד נאלץ לעדכן את המפה הזו, שכן האלימות כנגד קהילות רועים פלסטיניות, נמשכת כל העת ולא רק בשטחי C, אלא גם כנגד קהילות רועים שנמצאות בשטחי B ובתוך שטחי השמורה ההסכמית שעל פי הסכמי Wye מעמדם הוא כשל שטחי B.
על אף שמדובר באלימות שמתבצעת בעיקר על ידי כנופיות מתנחלים, היא נעשית בלא חשש ומורא מפני רשויות אכיפת החוק. זאת מכיון שהיא חלק ממדיניות ברורה ועקבית שממשלות ישראל, ובעיקר זו הנוכחית, הגזענית והמושחתת מכל קודמותיה, מקדמות, במטרה לספח בפועל חלקים גדלים והולכים של הגדה המערבית בלא האוכלוסייה הפלסטינית המתגוררת בהם.